Prepelica

Prepelica patrí ku kuraťu podrodiny jarabice. Bežná prepelica žije dnes nielen v prírodnom prostredí. Mnohí poľnohospodári v domácnosti majú svoje odrody.

Prepelica

Všeobecne o prepelici

Bežné druhy prepelíc boli vždy lovcami lovu. Okrem toho, že z týchto vtákov boli pripravené rôzne jedlá, boli v domoch vysadené prepelice ako speváci vtákov. Ďalším cieľom prepelice je účasť na prepeličích bitkách.

V poradí kureniec je to jediný zástupca, ktorý sa spolu s hlúpou prepeličkou týka migrácie.

Opis a fotografie prepelíc označujú malé veľkosti:

  • vtáky dorastajú do dĺžky nie viac ako 20 cm,
  • priemerná hmotnosť prepelice sa pohybuje od 80 do 145 g.

Okrem toho vo vzhľadu prepelice môžete vidieť ďalšie výnimočné vlastnosti:

  • okrový odtieň hlavnej perie,
  • hlavová a dorzálna oblasť zhora, ako aj oblasť suprahiku a krycieho peria chvosta sa vyznačujú priečnymi pruhmi a bodkami
  • perie tvorí červený pruh za očnou oblasťou.

Medzi charakteristické črty vtákov patrí dlhé krídla a krátky chvost. Vďaka jeho vzhľadu na fotografii je prepelica podobná ako u vtákov z bažantskej rodiny.

Tento druh bodkovaného peria umožňuje prepeličiu, aby sa pred dravcami ľahko skrývala v prostredí.

Samce a samice obyčajných prepelíc sa medzi sebou líšia predovšetkým farbou peria na hrdle. Samica má čierne škvrny v spodnej časti a na bočných častiach tela, krk a brada sú maľované bledým okrom. Bukálna oblasť samcov je tmavočervená, oblasť strumy je podobnej farby a krk a brada sú čiernej farby.

Geografická oblasť pobytu a migrácie

Obyčajné prepelica je európskym územím, africkým kontinentom a ázijským západom. V Rusku sa vták nachádza vo východnej oblasti až po územie Bajkalu.

Väčšina predstaviteľov prepelice trávi medzi hustou trávou a chráni ich pred očami dravcov. Prepelica by radšej zostala na zemi a nesedí na vetvách stromu.

Z krajín s teplým podnebím prepelice často nelietajú, pretože nie každý jednotlivec je schopný prekonať veľké vzdialenosti z dôvodu veľmi dobre rozvinutých letových schopností. Lietajú v malej vzdialenosti od Zeme a veľmi často mávajú krídlami, ktoré sa rýchlo unavujú, pretože mnohí z nich umierajú pozdĺž ciest prechádzajúcich morom k migračným miestam a vyčerpaní do vody. Počas migračných pohybov často zabezpečujú dočasné zastávky na morských pobrežiach.

Miestom bydliska prepelice sú roviny a pahorkatiny, lúky a lesné okraje a pasienky, v ktorých rastie veľké množstvo rastlinnej potravy. Otvorené oblasti umožňujú vtákom pokojne žiť bez nebezpečenstva, pretože dravci tu žijú s výnimočnými výnimkami.

Počas zimy preletávajú predstavitelia prepelice bližšie k africkej zóne a juhozápadnej Ázii, pričom sa usadzujú najmä na juhoafrických a indočínskych územiach.

Hniezdiská obvyklého typu prepelice môžu byť stanovené v smere na Turkestan, na Blízkom východe, žije v iránskych regiónoch. Zároveň sa u týchto voľne žijúcich vtákov začína migrácia na južné biotopy od samého začiatku apríla a do severných oblastí sa vracajú začiatkom mája, niekedy dokonca aj v júni.

Typický životný štýl a správanie

Prepelica

Predstavitelia prepelice boli vždy známi svojím hlasom a schopnosťou krásne spievať. Zároveň sa o nich hovorilo, že spievať môžu iba prepelice samice, prepelice samice sú schopné len tyuruk.

Zvuky prepelice je možné počuť dosť ďaleko, najmä v pokojnom počasí. Nezvyčajne hlasné prepelice samce začnú kričať počas párenia v procese súdenia samíc.

Hlas prepelice sa v skutočnosti dá ťažko nazvať spevom v plnom slova zmysle, pretože zvuky vtáka sú viac podobné opakovane sa opakujúcim zvukom.

jedlo

Základom výživy obyčajných prepelíc je výživa rastlín, ktorá obsahuje rôzne semená, púčiky, výhonky rastlín, lístie kríkov a stromov. Prepelice sa zriedkavo nachádzajú v ponuke prepelice, uprednostňuje ich mladšia generácia, konzumujú bezstavovce, rôzne červy a malé húsenice. Dospelí jedinci pravdepodobne konzumujú obilniny. Keď plodiny dozrievajú na poliach, vtáky migrujú na životné podmienky v teréne, kŕmia sa semenami obilnín a rýchlo priberajú na váhe. Medzi prepelice patria kukuričné ​​klasy a pšenica.

Ubytovanie v zajatí

V podmienkach domáceho zajatia môže bežná prepelica žiť dlho. Obyvatelia Strednej Ázie tieto vtáky stále držia v klietkach doma a používajú ich ako bojové vtáky, tak aj ako vtáky.

Medzi obyvateľmi starovekého Egypta sa obraz prepelice použil pri grafickom znázornení zvukov „u“ a „c“.

Dnes sa každý druhý dom doma zaoberá chovom a údržbou prepelice. Ich mäso a vajce sú chutné a výživné.

Hniezdenie a chov

Bežná prepelica nie je monogamná a každá sezóna sa vyberie nový pár. Začínajú usporiadať svoje prepelice, keď tráva rastie priamo na zemskom povrchu, pričom tento proces začína malou vykopanou dierou pokrytou steblami trávy. Prepelice často hniezdia na pšeničných poliach, kde je pre nich veľa potravy, čo spôsobuje smrť vtákov pod mlynskými kameňmi žatevných strojov.

Žena zodpovedná za budúce potomstvo zúfalo stráži svoje hniezdo s položenými vajíčkami a keď sa objaví perie, dravci odvezú nepozvaných hostí z miesta znášania vajec.

Prepeličie vajcia, ktoré znášajú zvyčajne, sú od 8 do 10 vajec s plavá škrupinou pokryté hnedými škvrnami.

U niektorých prepelíc sa v znáške vajec nachádza až 20 vajec.

Násadové obdobie kurčiat u prepelíc je až 2, 5 týždňa, zatiaľ čo prepelica sa nezúčastňuje vyliahnutia potomkov.

Takmer bezprostredne po narodení novonarodených kurčiat sa osamostatnia a sú pripravené nasledovať svojich rodičov. Po 5-6 týždňoch sa stanú dospelými dospelými.

Odporúčaná

Pestovanie uhoriek s pyramídou
2019
Vlastnosti uhoriek Perenta
2019
Technika spracovania cesnaku
2019